Caramida recomandata pentru o casa cu pereti structurali din zidarie



Abordam acest subiect important deoarece multi oameni ne-au intrebat ce tip de caramida sa aleaga pentru o constructie cu peretii structurali din zidarie portanta, asa cum sunt majoritatea modelelor ICASE.

Pe piata noastra sunt mai multe tipuri de caramizi sau blocuri ceramice cu dimensiunile indicate in proiectele noastre, dar nu toate sunt indicate. Cei mai multi beneficiari sunt foarte derutati de aceasta, mai ales ca depozitele de materiale ar vinde orice... numai sa iasa bani.

In prima parte a articolului sunt mentionate cateva conditii tehnice, ce trebuie sa le indeplineasca o constructie cu peretii structurali din zidarie portanta (ajuta sa intelegeti mai usor de ce unele materiale sunt mai bune decat altele), iar in partea a doua sunt prezentate doua tipuri (sisteme) de blocuri ceramice pe care le recomandam.

Oricum ... nu luati niciodata unele importate..., pentru ca sunteti romani.

_________________________________________________________________________________

O constructie pentru a putea fi clasificata cu tipul de structura din zidarie portanta, in conditiile tarii noastre, trebuie sa indeplineasca cateva criterii:

a)Materialul din care sunt realizate zidurilesa fie blocuri din argila arsa. Caramizile sau blocurile ceramice sunt de diferite marimi, pe langa cele clasice, unii producatori au facut propriile elemente de zidarie cu alte dimensiuni. Alegeti numai blocurile pline (caramida clasica - se foloseste in prezent extrem de rar) sau blocuri ceramice cu goluri verticale.

B.C.A. " ul (beton celular autoclavizat) se poate folosi ca material structural doar pentru cladiri cu regim de inaltime parter.

Nu folositi blocuri ceramice cu goluri orizontale.

5_mare.jpg

Foto.1 -

Caramida plina presata (cpp) din argila arsa. Este cel mai simplu bloc ceramic. Se foloseste foarte rar in zilele noastre. Necesita multa manopera, nu are calitati termoizolante ca blocurile ceramice moderne, dar reprezinta cel mai cunoscut material de constructie din argila, cu care s-a construit de milenii.

bloc_240x290x138_7.jpg

Foto.2-

Bloc ceramic cu goluri verticale (GV), este cel mai folosit element din argila arsa din prezent. Este spornic la zidit si are calitati termoizolante.

Se gaseste intr-o multitudine de variante, unele foarte bune, altele mai putin bune pentru zonele seismice.

caramida goluri oriz.jpg

Foto.3 -

Bloc ceramic cu goluri orizontale (GO).

Este interzisa folosirea lui in cadrul zidariilor portante in zone seismice.

Este folosit pentru pereti nestructurali, de interior. Acest tip de bloc ceramic se poate utiliza pentru pereti despartitori indiferent de tipul structurii de rezistenta a constructiei.

b)Sa existe suficienta arie de zidarie in plan. Daca se taie cu un plan orizontal toate zidurile de la parter, deasupra parapetilor de la ferestre si se calculeaza aria de zidarie sectionata, pe fiecare directie principala a casei (inmultind lungimea peretilor cu grosimea lor) trebuie sa se obtina o arie mai mare decat ~5% din suprafata totala a parterului. Aceasta regula ne asigura ca exista suficient material care sa preia eforturile care apar in structura.

c)Zidaria sa fie confinata (bordata, incadrata) cu elemente liniare din beton armat. Aceste elemente sunt stalpi/samburi (cele verticale) si centuri (cele orizontale). Pentru o buna conlucrare intre zidarie si elementele de confinare, este necesar ca zidaria sa fie realizata inainte de turnarea elementelor de beton armat. Doar asa se asigura conlucrarea totala intre materiale. Un alt amanunt important il constituie armaturile de conlucrare, intre zidarie si stalpi. Aceste armaturi se monteaza (cate 2 bare) in rosturile orizontale (dispuse pe verticala din 60 in 60 de cm).

d)Peretii structurali de zidarie (interiori sau exteriori) trebuie sa fie realizati cu grosimea minima de 25 cm. Pentru constructii cu regim de inaltime Parter+Etaj si Mansarda este suficienta aceasta grosime din punct de vedere structural. Din punct de vedere termic, niciodata nu este suficient... aproape oricat de gros ar fi peretele. Nu se poate realiza o casa eficienta termic fara folosirea unor materiale termoizolante, cum ar fi polistirenul sau vata minerala.

______________________________________________________________________________

Dupa aceste clarificari putem recomanda cateva blocuri ceramice



Blocuri ceramice 290x240x138.

Cu aceste blocuri se pot realiza pereti structurali cu grosime de "25 cm" sau de "30 cm" si sunt foarte spornice la zidit. Este un material clasic si bine cunoscut de catre constructorii din Romania, respecta normele vechi romanesti STAS 5185/1-85 si STAS 5185/2-86. Zidariile realizate cu acest bloc ceramic au istorie in Romania si nu pot aparea surprize in cazul unui viitor cutremur. Fabrici de zidarie care fac aceste elemente ceramice se gasesc practic in fiecare judet (asa ar trebui).

Blocurile cele mai bune sunt acelea ce indeplinesc urmatoarele conditii:

-peretii exteriori ai blocului au grosime de 15 mm

- peretii interiori au grosime de 10 mm

- peretii interiori sunt continui pe lungimea/latimea elementului.

bloc_240x290x138_2.JPG

Foto.4 -

Bloc excelent pentru pereti structurali de 25 cm grosime. Se aseaza cu latura lunga in lungul zidului.

Se observa cu usurinta ca peretii interiori ai blocului sunt continui.

Daca se umplu cu mortar locasele centrale (golurile mari pentru manuire), ofera cea mai buna rezistenta pentru acest tip de bloc.

Se pot executa si pereti cu grosime de 30 cm daca se aseaza blocul cu latura scurta in lungul peretelui.

bloc_240x290x138_7.jpg

Foto.5 -

Idem foto 4, doar pozitia locaselor de manuire este diferita.



Blocurile ce sunt prezentate mai jos respecta STAS-ul vechi dar nu au peretii interiori continui sau nu au grosimea peretilor interiori de 10 mm.

bloc_240x290x138_8.jpg

Foto.6 -

Cu acest bloc ceramic se pot executa ziduri cu grosime de 25 si de 30 cm.

Daca se umplu cu mortar locasele centrale (golurile mari pentru manuire), ofera o rezistenta buna.

bloc_240x290x138_9.bmp

Foto.7 -

Idem foto.6

bloc_240x290x138_10.jpg

Foto.8 -

La acest tip de bloc doar peretii de pe o directie sunt continui si au grosimea corespunzatoare. Se poate folosi doar pentru pereti cu grosime de 30 cm, se aseaza cu peretii interiori continui pe directia zidului.

bloc_240x290x138_4.JPG

Foto.9 -

Acest bloc ceramic se incadreaza intre cele conforme cu STAS 5185/2-86, dar ATENTIE are dimensiuni 290x240x188, asta inseamna ca asizele vor avea 20 cm inaltime, este mai spornic la zidit.

Are urmatoarele dezavantaje: peretii interiori au grosime de 8 mm in loc de 10 cm si peretii interiori sunt continui doar pe o directie.

Se recomanda asezarea lui ca in foto.10 rezultand pereti cu grosimea de 30 cm.

bloc_240x290x138_5.JPG

Foto.10 -

Se pot realiza pereti cu grosime de 30 cm, de buna calitate, daca se aseaza blocurile cu latura scurta in lungul peretilor.

Este necesara umplerea cu mortar a locaselor centrale.



Blocul prezentat mai jos NU POATE FI FOLOSIT absolut deloc. Este dat de exemplu cum nu trebuie sa fie. Cu siguranta veti gasi pe piata diverse modelele care seamana mai mult sau mai putin cu acesta.

bloc_240x290x138_6.JPG

Foto.11-

Acest tip de bloc ceramic are peretii interiori grosi doar de 5 mm. Totodata peretii interiori nu sunt continui daca se foloseste pentru pereti structurali cu grosime de 25 cm.

NU FOLOSITI ACEST BLOC!



Blocuri ceramice Porotherm 25 S " Wienerberger

Cu acest sistem de blocuri ceramice se pot realiza pereti structurali de zidarie de buna calitate, cu grosime de "25 cm". Este un sistem modern care se fabrica acum si in Romania, intr-o fabrica de langa Targoviste.

In trecut nu l-am recomandat, datorita faptului ca era un sistem importat din Austria (tara fara seisme) si se vindea pe piata noastra fara sa fie adaptat conditiilor locale. Specialistii Wienerberger au facut recent mai multe teste si au realizat un produs adaptat conditiilor seismice din Romania.

Acest produs adaptat se distinge usor printr-un locas special realizat pe cele 2 fete verticale din lungul zidului (vezi Foto12), realizand un rost vertical cu capacitati sporite fata de sistemele anterioare.

1139915703263,0.jpg

Foto.12-

POROTHERM 25S (S-seismic), se foloseste pentru pereti structurali interiori sau exteriori. Configuratia blocului ceramic imbunatateste mecanismul de cedare sub actiunea solicitarilor de tip seismic. Rezistenta la forfecare in rostul vertical de mortar este sporita cu valori intre 18-20% fata de produsele tip locas de mortar.



In judetele care au seismicitate redusa se pot folosi si blocurile ceramice Porotherm, cu locas de mortar (vezi Foto13).

1096905980220,0.jpg

Foto.13-

POROTHERM 25 este un bloc ceramic cu locas de mortar ce se foloseste pentru pereti structurali interiori sau exteriori, in conformitate cu proiectul de executie al constructiei sau pentru pereti nestructurali, la constructiile cu structura din beton armat in cadre.



Porotherm Wienerberger este un sistem complet care ofera si varianta realizarii peretilor exterior cu grosime de 38 cm in loc de 25 de cm (cei interiori raman cu grosime de 25 cm) fara a necesita modificari majore ale proiectului de structura in ceea ce priveste elementele de beton armat. Stalpii si centurile raman cu sectiuni de 25x25 cm, se latesc doar fundatiile exterioare.

1226597058238,0.jpg

Foto.14-

POROTHERM 38STh se foloseste la pereti structurali exteriori. Configuratia blocului ceramic imbunatateste mecanismul de cedare sub actiunea solicitarilor de tip seismic. Rezistenta la forfecare in rostul vertical de mortar este sporita cu cca.30% fata de produsele tip locas de mortar. Performanta termica superioara.



Concluzii

Cu oricare dintre cele doua sisteme de blocuri ceramice puteti realiza casa dorita de dumneavoastra si sa fiti in siguranta. Datorita cererii foarte mare de pe piata imobiliara a anului 2008, materialele bune erau greu de gasit si depozitele de materiale aveau in curti alte sisteme pe care le "recomandau" ca fiind "foarte bune" sau "ieftine".

In prezent lucrurile s-au linistit si cred ca veti gasi usor materialele pe care le doriti.

Cautati cu atentie si rabdare materialele necesare, nu va grabiti sa cumparati ce vi se propune de catre vanzatori, ...doar va construiti propria casa.

Ianuarie 2009

Ing. Cristian Onofrei

Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder