Instalatie de curent electric cu panouri fotovoltaice



Instalatie de curent electric cu panouri fotovoltaiceOdata cu inceputul acestui mileniu utilizarea panourilor fotovoltaice a crescut in mod accelerat. Un motiv pentru aceasta crestere este imbunatatirea tehnologiei de fabricatie a celulelor solare, apoi faptul ca pretul panourilor fotovoltaice a scazut, iar combustibilii clasici devin tot mai scumpi.
Pentru energia solarelui nu trebuie sa platim nici un ban, ceea ce costa este instalatia de captare a ei. Dar aceste costuri s-au micsorat in ultima vreme si vor scadea in continuare, iar pretul petrolului si gazelor naturale va creste ca si pana acum.
Panourile fotovoltaice sunt constituite din mai multe celule fotovoltaice legate in serie si in paralel, astfel ca sa asigure curentul si tensiunea pentru care au fost proiectate. Randamentul cu care celulele fotovoltaice monocristaline (cel mai frecvent utilizate) transforma energia solara incidenta in energie electrica este de circa 16-18%.

Instalatiile de curent cu panouri solare sunt de doua tipuri:

1. instalatii de sine statatoare (tip izolat) folosite mai ales pentru alimentarea cu curent a unor consumatori care nu au acces la reteaua de curent. Acestea sunt in general de putere mica, deoarece energia produsa de panouri se stocheaza in baterii electrice.

2. instalatii conectate la reteaua electrica. In acest caz consumul de curent este asigurat de panourile solare, atunci cand acestea au conditii de al produce, sau de reteaua electrica, atunci cand panourile nu pot produce curent (de exemplu noaptea sau cand este inorat). Atunci cand curentul produs de panouri depaseste necesarul de consum, surplusul este livrat in reteaua de curent.

Un element important din schema este regulatorul solar. Rolul sau principal este sa protejeze bateria. Pe de o parte limiteaza curentul si tensiunea furnizate de panoul solar la valori maxim acceptate de baterie, iar pe de alta parte limiteaza curentul absorbit de invertor, pentru ca bateriile solare au alte caracteristici decat bateriile auto si trebuie sa reziste la multe cicluri de incarcare - descarcare pe durata a peste 10 ani.

Invertorul preia curentul continuu de la regulatorul solar si il converteste in curent alternativ cu tensiunea de 220V si frecventa de 50 Hz. Pentru astfel de instalatii exista doua tipuri de invertoare, cu iesire sinusoidala (similar curentului furnizat de retea) si cu iesire cuasisinusoidala.
Curba cuasisinusoidei are niste pante foarte abrupte, care pot afecta fuctionarea unor aparate sensibile, cum ar fi laptop, aparat tv, radio, etc. Aparatele electrocasnice (frigider, aspirator) si elementele de iluminat in general nu sunt afectate de un curent cuasisinusoidal.

Atunci cand pentru o casa izolata sau pentru o cabana se monteaza o sursa de curent pe baza de panouri solare, se recomanda sa se dea o atentie deosebita economicitatii aparatelor casnice. Se recomanda folosirea doar a elemnetelor de iluminat economice, care au nevoie doar de 20% din energia necesara becurilor clasice. Un laptop are nevoie doar de 40-50 W, pe cand un calculator obisnuit suge 200-300W. Un frigider modern foarte economic clasa A++ are nevoie de doar jumatate din energia consumata de un friginer fabricat acum 10 ani.

Pentru o instalatie de tip izolat schema de functionare si oferta de pret este urmatoarea:



Schema panouri solare Preturi aproximative panouri fotovoltaice

Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder