Informații tehnice referitoare la soluțiile constructive folosite in proiectele ICASE



Informatii tehnice referitoare la solutiile constructive folosite in proiectele ICASE

Modelele ICASE respecta cerintele de rezistenta si siguranta indicate in normativele de proiectare romanesti: P100-2013 - Cod de proiectare seismica si CR6-2013 Cod de proiectare pentru structuri de zidarie.

In P100 este definita zonarea seismica a teritoriului Romaniei. Cutremurul insemna miscari ale solului si aceste deplasari induc forte de inertie in structura constructiilor. Seismul este definit prin acceleratia cu care se misca terenul. F=masa*acceleratie, toata lumea stie acest lucru.

Teritoriul Romaniei este impartit in 7 zone cu acceleratii de la 0,40g - reg. Vancea pana la 0,10g - Apuseni (1g = acc gravitationala 9.8 m/s2).

Pentru constructiile de locuinte cu regim de inaltime parter si etaj se poate simplifica problema zonarii stabilind trei categorii:

  • Zona cu seismicitate severa ag >= 0.25g (rosu);
  • Zona cu seismicitate moderata 0.15<= ag<=0.20g (galben);
  • Zona cu seismicitate redusa ag < 0.15g (albastru).



Structura de rezistenta a modelelor ICASE este o structura clasica cu pereti structurali din zidarie confinata (legata/incadrata) cu stalpisori si centuri din beton armat. Indicam in proiectele noastre doar zidarie din elemente din argila arsa.

Codurile contin prevederi constructive minime ce trebuie sa fie respectate in conformarea structurii de rezistenta.

P100-13 Cap 8.5.4.3.1. Prevederi referitoare la stalpisori.

"La toate cladirile cu pereti structurali din zidarie, cu elemente din argila arsa, se vor prevedea, ca masura constructiva stalpisori de beton armat ca in figurile de mai jos".

staplisori de beton armat

Fig.8.4 (P100-2013) Pozitionarea stalpisorilor din beton armat la structuri din zidarie confinata.

Stalpisorii S1 sunt pozitionati la colturile/intersectiile peretilor. Stalpisorii S2 au rolul de limita distanta intre doi stalpisori succesivi la 4-5m. Stalpisorii S3 au rog de bordaj al golurilor de usi si ferestre. In zona cu efecte severe ag>=0.25g (rosu) este obligatorie bordarea golurilor cu suprafata >= 1,5 m2 (gol de fereastra dubla), iar in celelalte zone trebuie bordate golurile cu suprafata >= 2,5 m2 (gol de usa).

Sectiunea minima a stalpisorilor trebuie sa fie >= 625 cm2 (25x25 cm). Armarea stalpisorilor trebuie sa fie min 4 bare cu diam Ï?14 mm in zona rosie si min 4Ï?12 in restul teritoriului.

P100-13 Cap 8.2.1. Cerinte speciale pentru elemente pentru zidarie.

Pentru satisfacerea cerintei de robustete, in scopul evitarii ruperilor fragile locale sub efectul actiunii seismice, pentru executarea peretilor structurali din zidarie, se vor folosi numai elemente din argila arsa clasificate in grupele 1 si 2, avand urmatoarele proprietati:

  • volumul total al golurilor (% din volumul brut) <= 45%;
  • volumul maxim al unui gol de manipulare (% din volumul brut) <= 12,5%;
  • grosimea peretilor interiori >=10 mm si exteriori >= 15 mm (pentru zona rosie);
  • grosimea peretilor interiori >= 8 mm si exteriori >= 12 mm (pentru zona galbena si albastra);
  • peretii verticali interiori sa fie realizati continuu pe toata lungimea elementului de argila.

geometria interioara a elementelor cu goluriPentru executarea peretilor structurali din zidarie se vor folosi numai elemente pentru zidarie din categoria I.

Utilizarea elementelor de zidarie din argila arsa cu goluri orizontale nu este permisa pentru executarea peretilor structurali din zidarie cu exceptia constructiilor provizorii si a anexelor gospodaresti.

Elementele pentru zidarie cu fete verticale de capat tip "nut si feder/lamba si uluca", produse in tara sau din import, nu vor fi folosite pentru realizarea peretilor structurali din zidarie indiferent de regimul de inaltime al casei sau de zona seismica a amplasamentului.

P100-13 Cap 8.5.3. Cerinte pentru fundatii.

Fundatiile peretilor structurali din zidarie vor fi de tip "talpa continua".
In cazul constructiilor fara subsol si pe amplasamente cu teren normal de fundare, pentru constructii din clasa a IV-a de importanta (link articol ref. la incadrarea in categoriile de importanta), in toate zonele seismice, soclul poate fi executat din beton simplu daca rezultatele calculelor de dimensionare cu incarcarile corespunzatoare permit aceasta solutie.

Aveti nevoie de mai multe informații despre soluția structurală sau proiectele iCase? Vă invităm să ne contactați!


Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder