Proiecte de casa
Detalii cos de cumparaturi
Ati selectat 0 produse in cosul de cumparaturi.
English Version Varianta Romana

Moneda : RON EUR USD

« Toate articolele

Cele 4 puncte cardinale ale cadrului legislativ din construcții


4 este un număr magic. De ex. 4 puncte cardinale sau cele 4 legi ale domeniului construcțiilor.


Pe aceste 4 legi este construit cadrul legislativ din domeniul construcțiilor. Pentru că între aceste legi sunt neconcordanțe sau prevederi divergente, s-a ajuns la confuziile și problemele prezentului. Legile acestea, împreună cu normele de aplicare și regulamentele aferente au fost făcute în perioada când România trecea de la economia programată la cea liberă de piață, când avea mulți specialiști bine pregătiți în institutele de proiectare. Scăderea numărului de specialiști odată cu trecerea timpului, aderarea la zona Euro și preluarea din mers a practicilor și normelor europene, a supus la teste puternice cadrul legislativ românesc. Test picat cu brio. Este un cadru legislativ greu de înțeles și greu de aplicat.

Consecințele sunt din ce în ce mai dezastruoase. De la mici la mari, construcțiile se dovedesc a avea probleme, se caută vinovați și aceștia nu sunt de găsit. Justiția nu poate fi îndeplinită. Avem autostrăzi care se închid, dealuri "stabilizate" care se surpă peste case, tavane care cad în capul oamenilor... și încă nu a venit niciun cutremur.

Cele 4 puncte cardinale ale cadrului legislativ din construcții

În opinia mea, primele 3 legi sunt în principal legi cu conținut tehnic care stabilesc: principii, clasificări, roluri, responsabilități, cerințe, acțiuni - amenzi. A 4-a lege (cea a autorizarii lucrărilor de construire) ar trebui doar să lege lucrurile între ele, fără a redefini sau completa termenii din primele 3.

Actualul cadru legislativ este greoi de înțeles și de aplicat pentru că cele 4 legi s-au făcut de echipe care au colaborat prea puțin și fiecare a căutat să rezolve din problemele apărute în ultimii 27 de ani. Fiecare lege a căutat să definească termenii utilizați și asta duce la exprimări incomplete, confuze sau divergente.

Soluția pentru îmbunătățirea cadrului legislativ constă în alcătuirea unor standarde comune la nivel național în care principiile, responsabilitățile, rolurile, clasificările, terminologia să fie stabilite de specialiști și aprobate de aceștia fără influență din alte zone (politică, administratie). Ulterior legile vor face referire la aceste standarde și astfel multe probleme vor fi evitate. Aceste standarde trebuie să fie fundația cadrului legislativ din domeniul construcțiilor.

Ing. Cristian Onofrei
Articole »
Bursa servicii

Link-uri

Adresa site Descriere
www.antiseismic.com Antiseismic Romania
www.triumf.ro Triumf - site-uri web
www.phpcoder.ro PHP CODER - site-uri web
www.letsrock.ro Let's Rock Romania
www.bluesoftserv.ro Blue Soft Serv
www.acasaserv2000.ro Acasa 2000

inscriere gratuita in tabel inscriere gratuita in tabel

Case lemn Apartamente noi Servicii astrologie Case lemn Tomina Servicii 2d si 3d de randare si modelareCopyright 2005-2015 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder